A hatvani fiatalok zenei előadásával, valamint a város zászlóőreinek felvonulásával kísért emlékest alkalmával dr. Kocsis András nagykövet ünnepi felszólalásában köszöntötte a két település vezetését.

A nagykövet beszédében emlékeztetett, hogy a demokratikus rendszerváltást követően a helyi önkormányzatok Hollandiában kifejezetten keresték a kapcsolatot a közép-európai országok településeivel, így Magyarország városaival is, kiemelve, hogy a hollandok nyitottságának és kezdeményezésének eredményeképpen több németalföldi és magyar település között is szoros kötelék alakult ki az évtizedek folyamán, melynek sorában példaértékű a Hatvan és Maassluis esetében 1992 óta virágzó együttműködés.

Dr. Kocsis András elismerését fogalmazta meg továbbá Maassluis önkormányzatának a testvérvárosi együttműködés keretében sok éven át tartó nagylelkű felajánlásairól, méltatva a két település intézményi és társadalmi szereplőinek széles bevonását az egyes ágazati, kulturális és közművelődési célok sikeres megvalósításába.

A nagykövet rámutatott a magyar testvérvárosi kapcsolatokkal rendelkező települések együttműködésének jövőbeni jelentőségére és az e relációban érintett holland önkormányzatokkal való szorosabb dialógus kialakítására is, felajánlva a kétoldalú egyeztetések előkészítésében és megszervezésében való aktív külképviseleti segítségnyújtást.

A vendéglátók részéről Edo Haan polgármester köszöntésében úgy nyilatkozott: „A Hatvan városával fennálló testvérvárosi kapcsolatunk a legrégebbi és nagyon büszkék vagyunk rá. Természetesen tartjuk a kapcsolatot egymással, a testvérvárosi kapcsolat változatlanul értékes mind Maassluis, mind pedig Hatvan számára”.