„Üldözött keresztények megsegítését célzó kongresszust tervez Magyarország” címmel számolt be a Reformatorisch Dagblad politikai szerkesztősége Török Tamás csütörtöki hágai látogatásáról.

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár többek között Kees van der Staaij (konzervatív keresztény SGP) frakcióvezetővel és Martijn van Helvert (kereszténydemokrata CDA) parlamenti képviselővel találkozott. 

Kocsis András nagykövet az újságírónak elmondta: „Egy kongresszust tervezünk októberben szervezni Budapesten e témában, melyre most támogatást és résztvevőket keresünk politikusok, vezetők és civil szervezetek köreiben.” A magyar kormány úgy véli, többet kell tenni a keresztényekért a Közel-Keleten és Közép-Afrikában. Kocsis: „Az én országomban állandó napirenden szerepel ez a kérdés. Mi nem is tartjuk különösnek, hogy egyetlen európai országként önálló helyettes államtitkárság működik az üldözött keresztények érdekében. Nem az elnyomott kisebbségekért, hanem kifejezetten a keresztényekért. Nézzük csak meg, mi történt a Közel-Keleten. Száz évvel ezelőtt keresztények milliói éltek ott. Számuk, főleg az elmúlt évtizedben, megtizedelődött.” 2012 óta Magyarország Alaptörvényében is szerepel, hogy az ország büszke a zsidó-keresztény gyökereire. Logikus lépés volt tehát két évvel ezelőtt a helyettes államtitkárság felállítása. A magyaroknak feltűnt, hogy a nyugat-európai, különösen a holland politikusok sokkal kevésbé elkötelezettek fellépni az üldözött keresztény közösségek érdekében. „Mintha gyanús lenne, ha egy ország kifejezetten őket kívánja támogatni. A Közel-Keleten sokkal több muzulmán esik áldozatul az erőszaknak és terrornak, érvelnek egyesek. Érthető, elvégre sokkal több muzulmán él ott.”

Török Tamás a Nemzetközi Büntetőbíróságon is látogatást tett. Kocsis úgy nyilatkozott: „Ami minket illet, rendkívüli prioritást élvez az üldözött keresztények hatékonyabb megsegítése. A Büntetőbíróság megléte ellenére is nehéz a háborús bűnösök és népirtást elkövető csoportok ellen eljárni és azokat elítélni. Ez nekünk, mint nemzetközi közösségnek elsődleges feladat kell, hogy legyen.”