A hágai magyar nagykövetség támogatásával 2017. június 15-én a holland Terschelling szigetén tartott Oerol kulturális fesztiválon volt az ősbemutatója a „Megtörni a csendet” címet viselő zenés színdarabnak.

A mű zenéjét a magyar származású, Hollandiában élő zeneszerző, Vígh Péter komponálta és a Berlage Saxophone Quartett adta elő. A bemutatót az egyik főszereplő, Dagmar Slagmolen, Vígh Péter és dr. Kocsis András nagykövet részvételével tartott pódiumbeszélgetés követte. 

A színdarab története egy diktatúrában élő nőről szól, aki tehetséges csellista, férje pedig egy kedvelt, de nagyon konok zeneszerző, aki váratlanul eltűnik. Felesége aznap rábukkan egy, a férje által komponált nagyon merész új mű kottájára, amely iránymutatásul szolgál számára a veszélyes keresés során, miközben a múltba kell ásnia. Megválaszolatlan kérdések nyugtalanítják: miért komponálta a férje ezt a művet ilyen váratlanul? A darab cinikus és egyértelmű kritikája a rendszernek? Szándékosan veszélyezteti őket ezzel?

Vígh Péter műve megalkotásához Ligeti és Sosztakovics darabokat is feldolgozott, melyeket maga által komponált zenével és dalszövegekkel ötvözött. A zeneszerző sokoldalú zenész, 9 éves kora óta játszik szaxofonon és komponál különböző stílusú darabokat, amelyeket a magyar történelem és a klasszikus zene is inspirál. Vígh egy korábbi, az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára írt zeneművét 2016 nyarán – szintén a nagykövetség támogatásával – az amszterdami Grachtenfestival keretében mutatták be.