Április 8-án, szombaton Kocsis András nagykövet megnyitotta Horváth Krisztián „A minden szépsége!” című kiállítását, a Zeeland tartományban elhelyezkedő domburgi Marie Tak van Poortvliet Múzeumban.

Horváth Krisztián Szegeden született 1976-ban. A Képzőművészeti és Tervezési Akadémián tanult Enschedében. A Hollandiában töltött első évei alatt rendkívül megérintették a zöld tájak. 2000-ben járt először Domburgben. A tengerrel, tengerparttal és Zeeland fényeivel való megismerkedés megvilágosodást jelentett a számára. Ez egyre messzebb menő, egyszer finom, máskor pedig éles és csillogó színhasználatban kitörő absztrakcióvá alakult műveiben. A Magyarországról hozott meleg, földi színei elkezdtek keveredni Toorop és Mondrian „giccs-színeivel”, ahogy Horváth nevezte őket. Véleménye szerint a tenger tette elkerülhetetlenné az absztrakttá válását.

Horváth képei már korábban láthatóak voltak a domburgi múzeumban, egy csoportos kiállítás keretein belül 2003-ban. Ekkor a legfontosabb zeelandi napilap „a kiállítás Mondriaanjának” nevezte Horváthot. A De Stijl avantgárd mozgalom százéves évfordulóján Horváth képei visszatérnek Domburgbe. 

A kiállításmegnyitó
A kiállítás megnyitóján a múzeum igazgatója, Arnold van Houtum köszöntötte a 150 látogatót, majd a kiállítás kurátora Francisca van Vloten részletesebben beszélt a kiállított képekről.

Ezután van Vloten átadta Kocsis András nagykövetnek a kiállítás katalógusának első példányát. Később a művész, Horváth Krisztián, a kurátor Francisca van Vloten és Kocsis András nagykövet elsőként tekintették meg a kiállítást. Van Vloten tárlatvezetését Horváth további személyes információkkal és magyarázatokkal egészítette ki.

A sikeres megnyitó alatt Horváth számos pozitív visszajelzést kapott, a látogatóknak tetszettek a művész változatos és színes művei.

„A minden szépsége!” című kiállítás július 2-ig tekinthető meg a domburgi Marie Tak van Poortvliet Múzeumban. 

További információért kérjük kattintson ide.