Kocsis András nagykövet február 7-én megnyitotta az Arnhem-Nijmegen Egyetem (HAN) Üzleti Kara és a Pécsi Tudományegyetem közötti új nemzetközi oktatási együttműködési programot.

A holland egyetemről a harmadéves hallgatók első 30 fős csoportja és a Pécsi Egyetem 15 fős csoportja egy szemeszteren keresztül hallgatja a közös előadásokat és végzi el a közös feladatokat a saját országából. 

Az előadásokat egy időben, videó konferencián hallgatják a diákok mindkét országból, ezt követően online dolgoznak a közös projekteken. A képzés egyik fontos célja, hogy a diákok nemzetközi környezetben működjenek együtt. Idén szeptembertől újabb 114 hallgató kapcsolódik be a programba. Az ünnepélyes megnyitót élő adásban követhették Pécsett is az érintett tanárok és diákok, valamint információt kaptak a féléves képzés részleteiről is.

A megnyitó
Kocsis András nagykövet köszöntő beszédével hivatalosan megnyitotta az együttműködési programot, majd Zemniczky Nándor külgazdasági attasé tartott előadást a két ország közötti üzleti kapcsolatokról. Elzo Molenberg, Hollandia budapesti nagykövetségének első beosztottja Budapestről követte élőben a holland egyetemi programot.

Gyakorlati példák
A nemzetközi üzletkötés során milyen jogi szempontok merülhetnek fel? Milyen hatással van a gazdaságra, ha egy terméket külföldön gyártatnak? Milyen társadalmi és kulturális kihívásokat kell figyelembe venni?  Cesar Refuge professzor (HAN) beszédében kiemelte: „Az új programban a diákok nemzetközi tapasztalatra tehetnek szert, közösen dolgozhatnak ki feladatokat másik ország diákjaival, ami nagyszerű. Először fiktív vállalkozásokkal kezdenek, de az a cél, hogy a diákok később valódi vállalkozásokban kutassanak fel befektetési lehetőségeket, különösen a gyorsan fejlődő magyarországi régiókban, mint Pécs.