Dr. Kocsis András nagykövet július 17-én látogatást tett a hollandiai Harderwijkben. A városi múzeumban megtekintette a teljes egészében Huszár Vilmos (Budapest, 1884 – Harderwijk, 1960) magyar művésznek szentelt kiállítást. Az „A De Stijl Huszára” című kiállítást az idei „Száz éves a De Stijl” megemlékezés keretében szervezi a Harderwijk Múzeum.

Huszár Vilmos volt Piet Mondriaan, Theo van Doesburg és Bart van der Leck mellett a világhírű De Stijl mozgalom egyik legfontosabb megalapítója 1917-ben. Huszár egy Harderwijk melletti faluban, Hierdenben élt és alkotott az 1930-as évektől haláláig. Huszár kiváló festő, műszaki rajzoló, szobrász és formatervező volt. A Harderwijk Múzeum ezért egy átfogó kiállítást szervezett, amely hűen interpretálja a művész sokoldalúságát.

A nagykövetet Harderwijk polgármestere, Harm-Jan Van Schaik és a múzeum igazgatója, Corien van der Meulen fogadta. A látogatáson és tárlatvezetésen részt vett több neves, harderwijki és hierdeni történész és kulturális szakember is, valamint a művész két unokája, Ubbik-Huszár és Schouwenburg-Huszár asszonyok.

A programot egy rövid látogatás tette teljessé Apáczai Csere János teológus és enciklopédista mellszobránál, aki 1651-ben a Harderwijki Egyetemen szerezte meg teológus doktori diplomáját.

Ha további információt szeretne a kiállításról, kattintson ide.