A Hágában rendezett Movies that Matter filmfesztiválon díjazták Vranik Roland filmjét. „Az állampolgár” holland premierje március 29-án este volt, a filmet összesen háromszor vetítették le. A magyar alkotás megkapta a diákok által odaítélt különdíjat.

A fesztivál alatt a hágai egyetem közreműködésével egy tizenöt diákból álló zsűri választja ki a négy legjobb, emberi jogokkal kapcsolatos filmet, majd ezek közül hirdetnek nyertest. Az állampolgár győzelmét március 29-én este jelentették be. Vranik Roland személyesen vette át a díjat, az Arany Pillangót, valamint a vele járó 2500 eurós pénzdíjat.

„Az állampolgár” főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát. Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Március 31-én, péntek este Vranik részt vett filmjének harmadik vetítésén és az azt követő beszélgetésen, amelynek a moderátora Willemijn Lamp, az amszterdami Read My World Nemzetközi Irodalmi Fesztivál alapítója volt. Vranik a beszélgetésen kiemelte, hogy harmadik filmjének vetítésein tele voltak a magyar mozik és a film sikeresen utazza be Európa filmfesztiváljait. „A külföldi nézőket megérinti a másokon való segítés ötlete, amely a filmben hangsúlyosan jelen van” mondta Vranik.

A filmről több információ található a Magyar Nemzetközi Filmalap honlapján.