2017. április 22-én, szombaton rajtolt az ötödik V4 nemzetközi kerékpárverseny magyarországi szakasza. A rajtceremónián Varju Krisztina miniszteri biztos kiemelte a Visegrádi Együttműködés jelentőségét és hangsúlyozta, hogy a V4 régión belüli összeköttetések javítása infrastrukturális, gazdasági, mind pedig társadalmi értelemben kiemelt célja lesz a Visegrádi Csoport idén júliusban kezdődő magyar elnökségének.

A négy országon áthaladó profi kerékpárversenyt 2013 évente rendezik meg a V4-ek, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával. A magyarországi szakasz a korábbiakhoz hasonlóan számos partner, így például a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésével valósult meg.


A rajtceremónián Varju Krisztina, a 2017 júliusában kezdődő magyar V4-elnökség lebonyolításért felelős miniszteri biztos köszöntőjében felhívta a figyelmet a Visegrádi Együttműködés fontosságára, Európában betöltött pozitív szerepére és a négy ország előtt álló közös kihívásokra.


Kiemelte a V4 kerékpárversenyhez hasonló társadalmi kezdeményezések fontosságát, melyek kiválóan alkalmasak a négy ország közötti társadalmi kapcsolatok erősítésére, és a politikában jól működő regionális összefogás mindennapokban való megjelenítésére. A rajtszalagot közösen vágta át Varju Krisztina miniszteri biztos, valamint a V4 országok magyarországi nagykövetei.


Az idei, Budapest–Pannonhalma útvonalon zajló, 173,7 kilométer hosszú versenyen 149 versenyző indult. Az verseny két kerékpáros legenda, Bodrogi László és Nico Mattan jelenlétében kezdődött meg.


A megmérettetés a lengyel Kamil Zieliński győzelmével zárult, a legjobb magyar versenyző a 28. helyre érkező Filutás Viktor lett. A V4 Kerékpárverseny a később sorra kerülő szlovák és cseh szakaszokat követően szeptember 17-én, Lengyelországban ér véget.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)