A hágai magyar nagykövetség március 16-án rendhagyó közönség előtt mutatta be „Az 1956-os magyar forradalom – 60 évvel később. A hollandiai 1956-os emlékévad” című rövid dokumentumfilmet.

 A Hágában élő Bogádi Csaba filmrendező által forgatott film a hollandiai eseménysorozat 2016 augusztusa és novembere között megrendezett, összesen több mint 7 000 érdeklődőt vonzó 11 rendezvényének hátterét és tanulságait foglalja össze. 

A számos közreműködő partner támogatásával megvalósult változatos nagykövetségi programsorozat, illetve az arról készült dokumentumfilm célja az 1956-os forradalomról való méltó megemlékezés, a történelmi eseménnyel kapcsolatos tudás és élményanyag fiatalabb generációk számára való megnyitása volt. A film a négy koncertet, három szakmai konferenciát, két kiállítást és a hollandiai nemzeti megemlékezést egységbe fűző hollandiai ’56-os évad négy fontos, magyar, illetve holland szereplőjének reflexióira épül.

A film premierjére a nagykövetségnek az emlékévad lebonyolítását lehetővé tevő partnerei mellett az 1956-os melbourne-i olimpiáról Hollandia szolidaritási bojkottja miatt távolmaradó sportolók kaptak meghívást. Az atléták a Budapesten a melbourne-i sporteseményt bojkottáló holland, spanyol és svájci olimpiai csapat tagjainak szervezett 2016. novemberi budapesti rendezvényen vettek részt.

2016. október 23-án volt épp 60 éve, hogy kitört a szovjet csapatok által végül kegyetlenül levert magyar forradalom és szabadságharc. Az „Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig születnek újak” mottóval világszerte, így Hollandiában is megtartott 2016-os emlékezéssorozatot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.